Müzik Yanında İşletmelerin Tabii olduğu Prosedür
1.Özet
Müzik yayını ile ilgili başvurulacak idari birim, alınacak idari izin belgesi ve iş bu izin belgesinde yer alan sınırların aşılması durumunda uygulanacak olan idari yaptırımlar hakkında detaylı rapordur.
2. Tanımlar
Çevresel Gürültü Kirliliği Yönetmeliği,
Canlı müzik – Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik türünü,
Eğlence yeri – Bir konaklama tesisi bünyesinde veya müstakil olarak faaliyet gösteren, müşterinin eğlence ihtiyacını karşılamaya yönelik canlı müzik hizmeti veren işyerini
Çevresel gürültü seviyesi değerlendirme raporu – Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer almayan ve bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş veya bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kurulması planlanan veya kurulup işletmeye geçen işletmelerin, tesislerin, işyerlerinin değerlendirme yöntemleri kullanılarak oluşması muhtemel çevresel gürültü seviyelerinin belirlendiği ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını gösteren raporu,
Çok hassas kullanımlar: Yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi kullanımları,
Hassas kullanımlar – Konut, yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımları,
Gürültüye hassas kullanımlar – Çok hassas kullanımlar, hassas kullanımlar ve az hassas kullanımları, ifade etmektedir.
3.Canlı Müzik İzni Alma
Canlı müzik yayını yapılabilmesi için “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” ile “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” gereği belediyeden veya il özel idaresinden “Canlı Müzik İzni” alınması şarttır.
Bir işletmede faaliyet türüne bağlı olarak birden fazla işyeri açma ve çalışma ruhsatı var ise canlı müzik yayını yapacak her bir ruhsat sahibinin “Canlı Müzik İzni” alması gerekmektedir.
Bu izin verilirken yetkili idarenin Çevresel Gürültü Kirliliği Yönetmeliği Madde 24 te belirtilen esaslara ilişkin uygun görüşü alınır, gerekli görüldüğü takdirde – Çok hassas kullanım alanlarında ve hassas kullanımların bulunduğu alanlarda – yetkili idare Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu hazırlatır ve rapora ilişkin yetkili idarenin uygun görüşü esas alınır.
3.1 Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu
Hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır.
Diğer saatlerde ise aşağıda yer alan bentlerde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürür;
a. Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olan eğlence yerinden/yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden etkilenen yapı içindeki arka plan gürültü seviyesi değerini aşamaz.
b. Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olmayan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan ve 7 dBC’den daha fazla aşamaz.
c.Birden fazla eğlence yerinden çevreye yayılan toplam gürültü seviyesi, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA aralığından fazla aşamaz. Bu aralık esas alınmak kaydıyla, toplam çevresel gürültü seviyesi; gürültüye maruz kalınan alandaki etkilenen kişi sayısı, gürültü kaynağı ile gürültüye hassas mekânlar arasındaki mesafe gibi faktörler göz önünde bulundurularak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenir. Bu bentte verilen sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir eğlence yeri sınır değer aşımından eşit olarak sorumludur. Gürültüye katkı oranları belirlendikten sonra her bir işletme gerekli tedbirleri alır.
Ölçümler sırasında sınırın aşılmadığı sonucuna varılır ise Canlı Müzik İzni almaya elverişli bir Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme formu alınmış olunacaktır.
Bu rapora İl Çevre ve Orman Müdürlüğü veya yetki devri yapılması halinde yetki devri yapılan belediye başkanlığı tarafından verilecek uygun görüşe istinaden, işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren yetkili kurum tarafından canlı müzik izni verilecektir.
4.Sınıra Uyulmaması Durumunda
Canlı müzik iznine esas olan çalışma şartlarına uymayarak, sınırların sağlanmadığı durumlarda, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 24 üncü maddenin (h) bendine istinaden, eğlence yerlerinin iç mekânlarında ses seviyesini kontrol altında tutan sistemler kurdurulabilecektir.
a.Düzenli denetimlerde; İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya yetki devri yapılan belediye başkanlıkları tarafından, ihtiyaç gerekçeleri de belirlenerek jandarma veya emniyet teşkilatından personel görevlendirilmesinin mülki idare amirleri kanalıyla talep edilmesini müteakip, görev ve sorumluluk alanlarına göre kolluk kuvveti görevlendirilmesi sağlanacaktır.
b.Ani veya şikâyete bağlı denetimlerde, İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya yetki devri yapılan belediye başkanlıkları tarafından jandarma veya emniyet teşkilatından personel görevlendirilmesinin talep edilmesi halinde, talebin müştereken bir tutanakla tespit edilmesini müteakip, görev ve sorumluluk alanlarına göre kolluk kuvveti görevlendirilmesi sağlanacaktır.
Kolluk kuvvetleri, İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya yetki devri yapılan belediye başkanlıkları tarafından yapılan denetimlerde;
a.İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmayan eğlence yerlerinin tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuatta belirtilen yaptırımın uygulanması için belediye sınırları ve mücavir alan içinde ilgili belediyeye, belediye sınırları ve mücavir alan dışında il özel idaresine bildirilecektir.
b.Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müziğin, canlı müzik izni alınmaksızın yapıldığının tespit edilmesi halinde, canlı müzik yayını durdurulacak ve ilgili mevzuatta belirtilen yaptırımın uygulanması için belediye sınırları ve mücavir alan içinde ilgili belediyeye, belediye sınırları ve mücavir alan dışında il özel idaresine bildirilecektir.
Eğlence yerlerinin İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya yetki devri yapılan belediye başkanlıkları tarafından denetlenmesi neticesinde ihlal tespit edilmesi halinde;
2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır.
Çevre Kanunu’nun 20 nci maddesinin son fıkrasında belirtilen; “Bu maddenin uygulamasında Türk Ceza Kanunu ile diğer kanunların fiilin suç oluşturması haline ilişkin hükümleri saklıdır.” hükmü gereği; Türk Ceza Kanunu’nun 183 üncü maddesine istinaden Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
Ayrıca, “Turizm İşletme Belgesi” olan eğlence yerleri için 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu, Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik ve Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik gereği, ihlal Kültür ve Turizm Bakanlığına da bildirilecektir.
5.Sonuç
Raporumuzda,
Canlı Müzik İzni alınabilmesinde ön koşulu olan Çevresel Gürültü Değerlendirme Raporu’ nun alınacağı mercii,
Raporun alınabilmesi için Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müziğin taşıması gereken şartlar,
Yapılan müziğin, canlı müzik izni alınmaksızın yapıldığının tespit edilmesi halinde şirket aleyhine tahakkuk edecek idari cezalar ve yaptırımlar,
Canlı müzik iznine esas olan çalışma şartlarına uymayarak, sınırların sağlanmadığı durumlarda idari yaptırımlar ve cezalar,
Konuları, kanun maddeleri çerçevesinde detaylı olarak incelenmiştir.